farben lehre

farben lehre
Rodzaj muzyki:
Miasto:
Płock
Utworów:
3
Oglądany:
17884 razy
Założenie konta:
28 stycznia 2008
Ostatnia aktualizacja:
2 listopada 2012
FARBEN LEHRE powstało we wrześniu 1986 roku. Od tamtego czasu ukazało się 9 płyt studyjnych: „Bez pokory”, „My maszyny”, „Insekty”, „Zdrada”, „Atomowe zabawki”, „Pozytywka”, „Farbenheit”,
„Snukraina” i „Ferajna”, koncertowa „Samo życie”, liczne kompilacje i dwa materiały wydane w formie dvd: "Przystanek Woodstock 2006" oraz "Punky Reggae live 2008". 11 września 2012 roku swoją premierę miał dziesiąty studyjny album, zatytułowany złowieszczo "Achtung 2012". Oprócz czwórki etatowych muzyków na płycie pojawiło się łącznie 14 gości, którzy mają nietuzinkowy wpływ na całą produkcję. Nagrań dokonano w studio Serakos, w lipcu'12.

Od wielu lat zespół bardzo dużo koncertuje zarówno w Polsce, jak i za granicą. Wystąpił, m.in. na festiwalach w Jarocinie w latach 1987-94 (laureat 1990), 2006 oraz w 2011 roku, Hunterfest (2006), Węgorzewo (2007, 2012), Nie zabijaj (2005-06), Basowiszcza (2007, 2012), Cieszanów Rock Fest (2012), Slavske-Rock-Fest (Ukraina 2007-08, 2010), Dublinie (Irlandia 2007), Force Attack (Niemcy 2010), Spirit From the Street (Niemcy 2010), Fusion Fest (Niemcy 2011), Auxerre (Francja 2002), Novej Sedlicy i Sninie (Słowacja 2003, 2004) oraz Harrachovie (Czechy 2011). Oprócz tego muzycy zagrali dużą trasę koncertową we Włoszech (odwiedzając, m.in. Mediolan, Padwę, Genuę, Wenecję, czy Bergamo’1998) i na Białorusi (1988) oraz dwukrotnie byli gościem prestiżowego Flingern Punk Rock Festival w Düsseldorfie (2001, 2003). W latach: 1996, 2004, 2006, 2011, 2012 grupa zaprezentowała się na scenie największego polskiego festiwalu Przystanek Woodstock, dając koncerty dla wielotysięcznej widowni !!!
Na swoim koncie płocka kapela ma występy u boku tak znaczących formacji jak Exploited, Die Toten Hosen, G.B.H., Vibrators, U.K.Subs, Oi Polloi, Rasta Knast, Dritte Wahl, Paranoid Visions, Ine Kafe czy Smola a Hrusky.

Od kilku lat zespół jest głównym pomysłodawcą oraz jednym z wykonawców wiosennej, trasy koncertowej Punky Reggae live, która rokrocznie odwiedza kilkadziesiąt klubów w większości dużych miast w Polsce. Na jesieni 2012 roku grupa rusza w trasę promocyjną albumu "Achtung 2012", na którą składa się 40 koncertów klubowych w całym kraju...

Muzyka FARBEN LEHRE jest energiczna, melodyjna, pełna radości grania i wolna od kompleksów. Ostre, aczkolwiek przystępne dźwięki oraz garść szczerych słów stanowią próbę duchowego porozumienia się z drugim człowiekiem...

Najważniejsze utwory w 20-letniej historii to:

"Achtung 2012", "Anioły i demony",
"Aura", "Corrida", "Egoiści", "Erato",
"Ferajna", "Handel", "Helikoptery",
"Judasz", "Kolory", "Matura", "Pogodna","Pozytywka", "Rozkołysanka",
"Spodnie z GSu", "Terrorystan",
"Zagadka", "Zapamiętaj"

dyskografia:
01. "Bez pokory" / 1992
02. "My Maszyny / 1993
03. "Samo życie" (live) / 1994
04. "Insekty" / 1995
05. "Zdrada" / 1996
06. "Garażówka" / 1996
07. "Atomowe zabawki" / 2001
08. "Pozytywka" / 2003
09. "Farbenheit" / 2005
10. "Snukraina" / 2008
11. "Przystanek Woodstock" / dvd 2008
12. "Punky Reggae live" / dvd 2009
13. "Ferajna" / 2009
14. "Achtung 2012" / 2012

www.farbenlehre.plocman.pl
flehre@gmail.com
kom: +48 604 866 913

Fani